Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 5. 2015

NOC KOSTELŮ 2015

banner_478x90.png

 

 

 

Slovo k Noci kostelů 2015

Milí návštěvníci i organizátoři Noci kostelů,

před pár lety mne oslovili mladí lidé z mé farnosti v Berouně: „Nad městem se tyčí kostel, ale nikdy jsme v něm nebyli. Nešlo by se tam podívat?“ Sehnal jsem klíče a vypravili jsme se místo večerního společenství na tajuplnou výpravu do chrámu, který se léta neužívá. S určitou obavou jsem odemykal dveře. Komplikovala vše tma, protože na tomto místě již žádná elektřina není, ale také strach, že zámek bude zarezlý. Nakonec dveře zavrzaly do ticha klenutého prostoru a nás naplnil podivuhodný úžas. Velkými okny pronikalo vzdálené světlo města a kreslilo po stěnách stíny. Zapálili jsme několik svíček v mističkách. Poklekli jsme a modlili se. Relativně malý prostor se naplnil modlitbou, písněmi i tichem, zkrátka zvláštní atmosférou. Něco nás strhlo k modlitbě mnohem intenzivněji, než kdekoli jinde ve městě.

Vím, že většina kostelů je pečlivě ošetřených a lze do nich vstoupit na běžné bohoslužby třeba v neděli dopoledne. Ale mnohé sakrální prostory nesou velmi silné poselství i mimo bohoslužby. Nejsou jen shromaždištěm jako v nějakém kulturním sále. Je v nich vepsána modlitba, volání k Bohu, díky za vyslyšení… Jsou znamením víry, naděje v Boha a radostné zvěsti o záchraně člověka.

Proto vás, kteří přemýšlíte, zda se letos vydat na Noc kostelů, zvu co nejsrdečněji, abyste našli čas a chuť zakusit něco z mohutnosti, kterou víra křesťanů nese. Buďte vítáni, ať vstoupíte do kteréhokoli chrámu, kaple, modlitebny. A pokud to jen trochu půjde, zkuste si chvilku sednout a jen tiše naslouchat. Věřím, že i k vašemu srdci bude promlouvat Hospodin jako k nám, když jsme tenkrát v roli hostů vstoupili do kaple Panny Marie Bolestné...

Za všechny organizátory Noci kostelů se těším na setkání 29. května 2015.

P. Michal Němeček

 

HOSTINNÉ, kostel Nejsvětější Trojice

Program:

20:00

20:05

Zahájení Noci kostelů

20:05

21:00

Prohlídka kostela

21:00

21:40

Mše svatá s hudebním doprovodem kapely Petach ze Špindlerova Mlýna. Těšit se můžete na rytmické písně s křesťanským obsahem. 

21:45

22:30

Koncert kapely Petach 

22:30

22:35

Závěr
Závěrečné požehnání otce Stanislawa.

Doprovodné programy:

Pro děti:

- paralelní program k prohlídce kostela zaměřený na děti

Rok zasvěceného života:

- krátké dokumenty o řeholním životě

Informace naleznete také na http://www.nockostelu.cz/.