Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nás

Římskokatolická farnost - děkanství Hostinné je základní správní jednotkou pro území, které je tvořeno těmito obcemi (podle abecedy): Arnultovice, Bolkov, Čermná, Čistá v Krkonoších, Debrné - Mostek, Dolní Kalná, Dolní Olešnice, Fořt, Horní Debrné - část, Horní Kalná, Horní Olešnice, Hostinné, Chotěvice, Janovice, Karlovka, Klášterská Lhota, Leopoldov, Nové Zámky, Prosečné, Přední Ždírnice, Rudník, Slemeno, Ves svaté Kateřiny, Vestřev, Zadní Ždírnice.

Farním kostelem je kostel Nejsvětější Trojice v Hostinném. Ve farnosti se nachází dalších 7 kostelů.

Naši farnost netvoří jen vyjmenované území, ale především lidé, kteří v této oblasti žijí a účastní se bohoslužeb a jiných aktivit spojených s činností farnosti - zkrátka farníci. V čele farnosti pak stojí a navenek ji zastupuje příslušný kněz, v našem případě farář P. Mgr. Stanisław Sikora, kterého najdete na faře sídlící hned vedle kostela Nejsvětější Trojice v Hostinném - ulice Horní brána 3.

Fara v Hostinném

Vikariát Trutnov je nižší správní jednotkou, do které spadá spolu s dalšími farnostmi (Dvůr Králové, Hajnice, Janské Lázně, Malé Svatoňovice, Rtyně v Podkrkonoší, Trutnov, Úpice, Vlčkovice v Podkrkonoší, Vrchlabí, Žacléř) v okrese Trutnov i naše farnost Hostinné a tvoří tak obvod trutnovského vikariátu.

V čele vikariátu Trutnov je okrskový vikář ICLic. ThLic. Ján Kubis. Sídlo vikariátu najdete v Trutnově v ulici Školní 155. Více informací o vikariátu Trutnov naleznete na http://www.bihk.cz/dieceze/vikariat/trutnov/.

Královéhradecká diecéze vznikla roku 1664 založením zdejšího biskupství. Diecéze je správně členěna celkem do 14 vikariátů, které jsou prostředníky mezi jednotlivými farnostmi a biskupstvím.

Biskupství královéhradecké sídlí v Hradci Králové na Velkém náměstí 35. Diecézi řídí a jejím statutárním orgánem je královéhradecký biskup Mons. JUDr. Ing. Jan Vokál, JU.D.. Dále v diecézi působí pomocný (světící) biskup královéhradecký J. E. Mons. Josef Kajnek. Více informací o Královéhradecké diecézi najdete na http://www.bihk.cz/.