Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 11. 2021

Pozvání na benefiční koncerty hostinského Adventu

Během adventních nedělí se uskuteční řada koncertů v děkanském kostele Nejsvětější Trojice v Hostinném. Vánočně laděná série si jako součást projektu „Naděje pro varhany“ klade za cíl propagovat varhanní hudbu a získat prostředky na financování restaurování varhan.

Advent je čas spojený s vánočními svátky, obdobím příprav na slavení Vánoc. Farnost Hostinné společně s Městem Hostinné Vás zvou na řadu koncertů, které zpestří adventní čas a naladí Vás na předvánoční atmosféru. Pravidelně o adventních nedělích v kostele, vždy od 17 hodin. Zajištěno bude drobné, horké občerstvení.

Záštitu nad projektem „Naděje pro varhany“ a benefičními koncerty převzala starostka města Hostinné, Ing. Dagmar Sahánková.

Dobrovolné vstupné bude věnováno na financování plánovaného restaurování varhan.

2. neděle adventní, 5. prosince, 17 hod.

První koncert vystoupí soubor Krkonošské Collegium Musicum. Zazní renesanční díla Kryštofa Haranta a jeho předchůdců, provedená pěveckým sborem za doprovodu dobových nástrojů.

3. neděle adventní, 12. prosince, 17 hod.

Při druhém koncertu se divákům představí Královedvorský chrámový sbor a orchestr. Na programu budou české vánoční skladby autorů J. J. Ryby, B. Smetany, M. Stadlera a dalších.

4. neděle adventní, 19. prosince, 17 hod.

Hostinský advent se uzavře závěrečným koncertem žáků a pedagogů ZUŠ Hostinné s vánočně laděným programem. Zazní premiéra vánoční skladby z pera skladatelky a pedagožky BcA. Štěpánky Hrubecké, DiS, věnované hostinským varhanám.

Nástroj postavil roku 1785 varhanář František Pavel Horák. Mechanický píšťalový fond je dodnes z většiny původní práce F. P. Horáka. Zajímavá dispozice a nenarušená Horákova intonace dává tušit velkou naději na získání varhan s původním barokním zvukem.

Projekt „Naděje pro varhany“ spustil koncert v srpnu 2021, kdy vystoupilo saxofonové kvarteto Golden Saxis s varhaníkem Miroslavem Baklíkem. Dobrovolným vstupným se získala částka 20 067,- Kč. Všem dárcům a příznivcům hostinských varhan děkujeme!

Restaurování je možné podpořit zasláním finančního daru na transparentní účet farnosti u České Spořitelny:

6132822329/0800

Případně návštěvou některého z adventních koncertů formou dobrovolného vstupného.

Jste srdečně zváni!

advent2021.png