Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 10. 2021

Svatováclavský koncert zaplnil dolnokalenský kostel

V neděli 26. září 2021 se v kostele v Dolní Kalné uskutečnil tradiční koncert u příležitosti státního svátku svatého Václava, patrona českého národa.

Veřejnosti se představily pěvkyně Šárka Pádrová a Magdaléna Řezáčová, studentky operního zpěvu na Univerzitě v Hradci Králové a laureátky mezinárodní soutěže v Ružomberoku. Zazněla dueta i sólové skladby za doprovodu varhaníka Miroslava Baklíka a nově opravených barokních varhan Ignáce Predigera, které jsou oceňovány pro svoji historickou hodnotu.

Na programu byla díla z barokní a klasické éry. Posluchači měli možnost slyšet skladby, které vznikaly ve stejné době a pro nástroje jako jsou dolnokalenské varhany a chrámový prostor. Mimo to zazněli i mladší autoři z 20. století.

Součástí programu byla premiéra skladby „Fantasia per positive“ na motivy chorálu „Svatý Václave“ z pera varhaníka Miroslava Baklíka. Skladba je určena přímo pro dolnokalenské varhany a umožnila divákům slyšet různé barevné zvukové kombinace nástroje.

Kulturní akce přilákala řadu posluchačů, kteří odměnili vystupující dlouhotrvajícím potleskem. Farníci přichystali sváteční pohoštění ve formě koláčů, a slunečné počasí podtrhlo sváteční atmosféru, se kterou nadšení návštěvníci chrám Navštívení Panny Marie a sv. Václava opustili.

Dobrovolné vstupné bylo určeno na financování oprav kostela v Dolní Kalné. Díky štědrosti posluchačů se na koncertu vybrala částka 7 500,- Kč. Všem dárcům a příznivcům děkujeme!

Na období Adventu se chystají další kulturní akce, tentokrát s adventními a vánočními melodiemi. Na chystané koncerty jste srdečně zváni!

 

Fotografie z koncertu od Diany Dufkové naleznete na odkazu https://www.zonerama.com/dianadufkova/Album/7685817