Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 1. 2021

Novoroční rozjímání o životě

Motto: Život je radostná spoluúčast na zázraku BYTÍ. (Václav Havel)

Zázrak? Něco nevšedního, něco, co se vymyká běžným věcem, co je za zrakem.

Teď si klidně sedněte na židli a seďte! Jsme svědky zázraku gravitace, zákona, který pro nás objevil pan Newton, když mu spadlo na hlavu jablko. Kdyby to tak nebylo, letěli bychom ve vzduchu jako astronauti ve stavu beztíže. My ale klidně sedíme. Přitom se celá naše zeměkoule otáčí kolem své osy: máme den a noc. V noci se spí lépe než ve dne, také si můžeme užívat „černé hodinky“ za brzkého stmívání. Teď ovšem budou noci čím dál kratší. Země se otáčí kolem Slunce, abychom si prožili jak zimu, tak léto. Přitom všem se řítíme vesmírem s celou naší Galaxií a tisíc dalších můžeme pozorovat díky Hubblovu teleskopu, který visí nad naší zemskou atmosférou… Neviditelná síla nás drží na židlích, zatímco Země sviští kosmem.

Ještě vás to nezvedlo? Klidně seďte! „Klidně seďme na židli, čtěme Bibli, tam to všechno je,“ zpívají Voskovec a Werich. Tak jak to je v té Bibli? Autor knihy Jobovy ve Starém zákoně praví: „Zavěsil jsi svět v nicotě,“ a vyjadřuje tím celou úžasnou poezii astronomie (Job 38).

Počátek stvoření, vznik života a celá evoluce jsou popsány v jedné jediné první kapitole knihy Genesis: „Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi. Země byla pustá a prázdná a nad propastnou tůní byla tma. Ale nad vodami vznášel se duch Boží.“ Materialisté se mnou nebudou souhlasit, ale já tvrdím, že celý vývoj byl předem naplánován a probíhá smysluplně podle inteligentního plánu nejvyšší Bytosti, které jsme odpradávna říkali Bůh. Můžeme ji ovšem nazývat i jinak: Stvořitel, Absolutno, nejvyšší Moudrost, Ježíš Kristus ji nazýval Otcem. Materialisté naopak tvrdí, že vesmír tu je věčně, že beztvará hmota dospěla jakýmsi způsobem do stadia života a vývojem s miliardami náhod dosáhla vrcholů v podobě myslícího člověka.

V Novém zákoně o stvoření světa pro nás, pro každého z nás mluví začátek evangelia sv. Jana: „Na počátku bylo SLOVO, to SLOVO bylo u Boha, to SLOVO byl Bůh. To bylo na počátku u Boha. Všechno povstalo skrze ně a bez něho nepovstalo nic z toho, co jest. V něm byl život a život bylo světlo lidí.“ (Jan 1)

Při projevu v americkém kongresu v tomto smyslu mluvil i váš bývalý prezident Havel. Mluvil o tom, že vědomí předchází bytí, a ne naopak, jak tvrdí materialisté, mluvil o prioritě ducha před hmotou. Mluvil o zázraku BYTÍ. Tleskali mu vestoje.

Kulatá a rotující země nám dává úchvatné vědomí toho, že jsme skryti v dlani něčí ruky. Jako klubíčko. Drží nás pevně, jako jsou pevné zákony gravitace. Malé zelené klubíčko v nesmírných prostorách ledového vesmíru. Teplé klubíčko obalené atmosférou s mráčky, jako je vlna jehňátek. Náš domov. Není snad toto zázrak???

Přeji nám všem do nového roku tento pohled na život.

P. Stanislaw Sikora - děkanství Hostinné