Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 10. 2021

Probíhající opravy na kostele v Dolní Kalné

Na dolnokalenském kostele pokračují opravy, což je díky postavenému lešení vidět na první pohled. Konkrétní postup prací už tolik vidět není. V létě byla oklepána stará omítka. Od té doby s přestávkami probíhá příprava na novou fasádu. Bylo nezbytné opravit římsy a před zimou budou dokončeny krovy střechy nad kněžištěm, které čekaly na své dodělání od generální opravy střechy v letech 2012 - 16. Jsou to nezbytné kroky zbývající před natáhnutím finální fasády.

Hlavní vchod do kostela je nyní provizorně zakryt dřevotřískovými deskami a obyčejnými domovními dveřmi. V dílně restauratéra probíhá obnova historických dřevěných vrat. Vrata jsou velmi těžká a působením povětrnostních vlivů už nešlo jedno křídlo otevřít a druhé pořádně dovřít. Nově opravené dveře budou krásným doplňkem důstojně působící věže kostela. 

Lešení na kostele zůstane do příštího roku, kdy bude dokončena fasáda na presbytáři. Chystá se i výměna plechové věžičky nad kněžištěm, pokud to nezhatí – jako už několikrát – neočekávaný nedostatek peněz. Prorezavělá nahnutá špička věžičky je jakýmsi mementem toho, že se při současném nastavení vlastnictví a financování majetku sloužícího veřejnosti daří opravovat jen to, na co stačí peníze, nikoli to, co je potřeba. Každé odložení obvykle vyžaduje větší úsilí a opakované návraty na staveniště znamená plýtvání prostředky.