Jdi na obsah Jdi na menu
 


Umění čekat

V životě stále na něco čekáme, ale je rozdíl, zda na něco pěkného, nebo máme obavy z toho, co má přijít. Děti teď netrpělivě čekají na Ježíška, Hospodyňky mají starost, aby do Vánoc všechno stihly. Staří manželé často vyprávějí s rozzářenýma očima, jak čekali na své první rande, jak se pomalu seznamovali a že to pro ně bylo to nejhezčí. Tuto dobu vzájemného poznávání není dobré uspěchat, nechtít všechno hned. Na světě má všechno svůj čas: červivé jablíčko, nedozrálé a kyselé, nejdříve spadne ze stromu. Neumělo čekat.

Izraelský národ čekal staletí, než se naplnilo Izaiášovo proroctví: „Hle, panna počne a porodí syna a dá mu jméno Emmanuel, t.j. Bůh s námi...“ Stalo se tak, když nastala plnost času podle Božího plánu se světem. Za pár týdnu budeme slavit. Nebude ale ten, kterého oslavujeme, od nás příliš vzdálený? Vzpomeňme si při štědrovečerní večeři u slavnostně prostřeného stolu ve světle a teple na studenou stáj, na chudé jesle, dva chudé znavené poutníky?On přišel! Prolomil zeď mezi viditelným a neviditelným světem, mezi světem hmoty a světem ducha. Přišel tak, jako přichází každý z nás po měsících čekání. Zrodil se pro nás jako malé bezbranné dítě. Vyrostl v může a splnil své poslání.

Za par měsíců budeme znovu vzpomínat. Vzpomínat na jeho utrpení. Na potupnou smrt na kříži. A budeme oslavovat Život. Život, který nám svou smrtí získal. Vstal! Je mezi námi, žije v každém z nás. Posunul naše lidství do jiné dimenze, blíž ke svému Otci. Možná o tom ještě nevíme, ale... „my v něm žijeme, pohybujeme se a jsme“.

Bez této naděje by byl náš život pouhou čekárnou na smrt. My si tyto myšlenky většinou vytěsňujeme a čekárnu si vylepšujeme a zaplňujeme různými zbytečnostmi, samým haraburdím...

On ale slíbil, že přijde ve slávě a s ohromnou mocí, bude nás soudit podle naší lásky, také jakou jsme projevovali k těm malým a nemocným. Oddělí v nás dobro od zla a vrátí nám ztracený ráj.

Čekáme na něj tak, jako čekají malé důvěřující děti, a s pastýři mu dejme jediný dar, o který opravdu stojí: naše srdce.

Čekání je umění. Vyžaduje trpělivost, odvahu, naději. A tu přeji nám všem pro všechny nastávající dny.

Roráty v adventu každý pátek v 8.00 hod., během 2., 3. a 4. adventní neděle budou v našem kostele benefiční adventní koncerty v 17.00 hod. (5., 12. a 19. 12.). Štědrý den, pátek, půlnoční: 20.00 hod. Dolní Kalná, Hostinné 22.00 hod. Narození Páně, sobota: Hostinné 9.00 hod., odpoledne kostel otevřený od 14 do 16 hodin, možnost návštěvy betlému a stejně i v neděli o svátku Svaté rodiny, mše sv. ráno v 9.00 hod. v Hostinném, v 11.00 hod. v Dolní Kalné a odpoledne bude farní kostel opět otevřen od 14 do 16 hodin. Na závěr roku na Silvestra bude mše sv. v 16.00 hod. ve farní kapli. Nový rok v 9.00 hod. v Hostinném, v Dolní Kalné v 11.00 hod. a 2. 1. také v 9.00 hod. v Hostinném a v 11.00 hod. v Dolní Kalné.

Přeji krásné a klidné Vánoce.

P. Stanislaw Sikora,
farář v Hostinném